جوانان دهه شصتی بهخوبی از استخر تختی کاشمر یادشان است، استخر رو بازی که همه منتظر فرا رسیدن فصل تابستان برای شیرجه زدن و پریدن در آن بودند. آن زمان منطقه ترشیز فقط همین استخر را داشت، اما بهیکباره در مردادماه 1388 معاونت وقت استانداری، کلنگ تخریب! این مکان را به بهانه ساخت “استخر سرپوشیده” در مجموعه ورزشی تختی این شهرستان به زمین زد. هرچند جوانان این شهر بهخصوص کسانی که بنیه مالی کمی دارند به این وعده آقای معاون دلخوش کرده بودند، اما حدود 5500 روز از آن حرفها میگذرد و همچنان مردم این شهر منتظر تحقق احداث استخری هستند که در وعدهها غرق شده است. از همان سال تاکنون هر مسئولی به این شهر آمد یکی از وعدههایش برای به سرانجام رساندن این مجموعه بود، هرچند در حال حاضر دو استخر سرپوشیده در شهر وجود دارد اما به دلیل قیمت بالای بلیط، بسیاری از جوانان و خانوادهها نمیتوانند از آنها استفاده کنند. بماند که از چند سال قبل در این منطقه دو استخر دانشآموزی و استخر زیرمجموعه سپاه هم به دلیل نبودِ اعتبار دولتی سالهاست به جمع پروژههای نیمهکاره پیوستهاند. استخرهایی که اگر هرچه زودتر به سرانجام نرسد افتتاح نشده به دلیل از دست دادن کیفیت مصالح و فرسودهشدن باید تخریب شوند.
تخصیص اعتبار؛ صفر!
رئیس اداره ورزش و جوانان کاشمر در خصوص وضعیت استخر تختی این شهر که کلنگ آن نزدیک به دو دهه قبل به زمین زده شده است، گفت: حدود 17 سال کاری برای این استخر انجام نشده است.
“کاظم اسماعیلنژاد“ با اشاره به اینکه مجری این پروژه راه و شهرسازی است؛ اظهار کرد: گرچه سال گذشته برای این پروژه حدود 20 میلیارد تومان اعتبار پیشبینی شد، اما تخصیص آن صفر درصد بوده است.
رئیس اداره ورزش و جوانان کاشمر با اعلام اینکه در سفر رئیس سازمان برنامهوبودجه به شهرستان صحبتهایی در خصوص واگذاری پروژه به شهرداری این شهر شد، افزود: گرچه شهرداری توافقی ضمنی را انجام داد، اما هنوز به نتیجه نرسیده است.
وی گفت: اطلاعیههای لازم برای واگذاری استخر تختی به بخش خصوصی صادرشده که چند نفر صحبتهای اولیه را با حضور در اداره کل ورزش و جوانان داشتهاند.
اسماعیلنژاد با بیان اینکه حتی موضوع مولدسازی هم مطرح شد ولی به سرانجام نرسید، اظهار کرد: گرچه استخر تختی جزء پروژههای نیمهتمام تعریف شده و باید به سرانجام برسد، اما با روندی که تخصیص اعتبارات دارد اصلاً نمیشود زمانی برای پایان پروژه تعریف نمود.
اسماعیلنژاد با اشاره به اینکه برای بهرهبرداری از این پروژه به اعتباری بالغ بر20میلیارد تومان نیاز است؛ گفت: علیرغم اینکه استخر تختی کاشمر جزء پروژههای ملی قرار گرفته، ولی اعتباری تخصیص نیافته است.
وی با بیان اینکه گرچه شهرستانهای کوچکتر از کاشمر مانند فیضآباد و بردسکن دارای استخر دولتی هستند، اما استخرهای آموزشوپرورش، سپاه و اداره ورزش و جوانان همچنان به دلیل نبودِ اعتبار نیمهکاره باقیماندهاند، اذعان کرد: بالغ بر ششهزار ورزشکار سازمان یافته در شهرستان داریم که محروم از استخر دولتی میباشند.
100 هزار دانشآموز محروم از استخر!
کلنگ پروژه استخر دانشآموزی کاشمر در سال 1392در تفاهمنامهای که بین آموزشوپرورش و یکی از خیرین به امضاء رسید به زمین زده شد. گرچه این خیر محترم سال 1398حدود 700 میلیون تومان برای این پروژه هزینه نمود و در مجموع آن زمان از مسیرهای مختلف حدود 4.5 میلیارد تومان جذب و هزینه شد و با 2 میلیارد تومان پروژه به سرانجام میرسید، ولی اکنون به گفته معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی آموزشوپرورش این شهر به اعتباری حدود20 میلیارد تومان دیگر نیاز است.
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی آموزشوپرورش کاشمر با اشاره به اینکه از حدود دو سال قبل هیچ اتفاقی برای این پروژه نیفتاده است، بیان کرد: اگر استخر دانشآموزی کاشمر به همین منوال باقی بماند، مصالح و تجهیزات به کار رفته کیفیت و عمر خود را از دست میدهد.
“محمد ابراهیمی“ با بیان اینکه استخر فقط برای دانشآموزان است، اظهار کرد: عملیات استخر دیگری در بردسکن آغاز شده، اما اگر قرار باشد همان اعتبارات اندک به پروژه دیگر اختصاص یابد، هیچکدام به نتیجه نخواهد رسید.
وی با اعلام اینکه اگر استخر کاشمر به نتیجه برسد به نفع همه شهرستانها خواهد بود، گفت: به دلیل نبودِ اعتبار، دانشآموزان اکنون از هیچ استخری نمیتوانند استفاده کنند.
وی اظهار کرد: اگر این مجموعه به بهرهبرداری برسد100هزار دانشآموز قطب شهیدمدرس از جمله بجستان، خلیلآباد، بردسکن، کوهسرخ، فیضآباد، کاشمر و گناباد را پوشش میدهد.
ابراهیمی با اشاره به اینکه پروژه از پیشرفت 65 درصدی برخوردار است، افزود: چون پروژه به حدود 20 میلیارد تومان دیگر اعتبار نیاز دارد و از سویی تأمین این مبلغ از سوی خیر امکانپذیر نیست، آن را از تعهد ایشان آزاد کردیم.
وی با بیان اینکه امسال استخر دانشآموزی کاشمر پروژه استانی شده و از محل اعتبارات تربیتبدنی و بودجه ورزشی استان20میلیاردتومان برای پروژه ابلاغ اعتبار صورت گرفته است؛ اذعان کرد: امیدواریم با تخصیص100درصد اعتبار، هرچه زودتر این استخر به سرانجام برسد.
ردیف اعتبار دولتی حذف شد
متأسفانه این روزها جوانان منطقه ترشیز مجبورند شیرجه شنای خود را در استخرهایی بزنند که هزینه بلیطهای آن از یک استخر در مرکز استان بیشتر است و نظارتی هم بر آن نیست و این امر موجب شده بیشتر جوانان نتوانند از این ورزش مفرح استفاده کنند.
فرمانده سپاه ناحیه مقاومت کاشمر با اشاره به وضعیت استخر زیرمجموعه این نهاد که از سال 1392 کلنگ آن به زمینخورده و نیمهکاره باقیمانده است؛ افزود: این استخر مختص قشر خاصی نیست و همه مردم بهخصوص جوانان این شهر میتوانند از آن استفاده کنند.
“سرهنگ حسین دهقانی“ با اظهار تأسف از اینکه کاشمر هیچ استخر دولتی ندارد، گفت: گرچه در دولت نهم قرار بود درس شنا به مجموعه درسهای دانشآموزان بهعنوان سفارش اسلام اضافه و در کنار آن استخرهایی هم احداث شود، اما این اتفاق در کاشمر نیفتاد.
وی بیان کرد: در برخی شهرهای منطقه که جمعیت بسیار کمتری از کاشمر دارند استخر احداث شد اما در این شهر با جمعیت بیش از 160 هزار نفر این مهم هنوز به نتیجه نرسیده و این جای تأسف دارد.
دهقانی گفت: گرچه با پیگیریهای صورت گرفته مقرر شد در منطقه ترشیز استخر زیرمجموعه سپاه، فقط در کاشمر احداث شود اما همچنان به دلیل نبود اعتبار نیمهکاره باقیمانده است.
وی با بیان اینکه اگر نتوانیم هرچه زودتر پروژه را به سرانجام برسانیم به دلیل فرسودهگی مصالح باید تخریب شود، افزود: گرچه آن زمان با تخصیص چند میلیون تومان، استخر به سرانجام و بهرهبرداری میرسید، اما اکنون نیازمند میلیاردها تومان اعتبار هستیم.
فرمانده سپاه ناحیه مقاومت کاشمر با اشاره به اینکه این استخر60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، اظهار کرد: بر اساس برآوردی که دو سال قبل برای باقیمانده اعتبار موردنیاز این استخر صورت گرفت حدود 18 میلیارد تومان نیاز داشتیم، ولی اکنون برای تکمیل و بهرهبرداری به بیش از دو برابر آن نیاز است.
سرهنگ دهقانی با بیان اینکه قطعاً وجود چنین اماکنی در رونق و توسعه منطقه و جذب گردشگر و مسافر بیشتر تأثیر بسیاری دارد، اظهار کرد: تأمین اعتبار اینگونه استخرها در گذشته از محل اعتبارات بسیج بوده و هر شهرستانی که آن زمان توانست با پیگیری و جذب اعتبار پروژه را به سرانجام رساند.
وی خاطر نشان کرد: متأسفانه برای این استخر هیچگونه ردیف اعتبار دولتی پیشبینی نشده است، از این مدل استخرها فقط کاشمر و سه استخر در مشهد نیمهکاره باقیمانده است.
***
اگرچه شنا یکی از ورزشهای محبوب مردم کاشمر و منطقه ترشیز است، ولی مشکلات استخرهای نیمهکاره به هر دلیلی باعث شده سالها بعضی از جوانان کاشمری که از بضاعت مالی کمتری برخور دارند، برای شنا تن به آب استخر باغات و یا استخر سایر شهرها بزنند. این در حالی است که گاهی خبرهای ناگواری از استخرهای کشاورزی به گوش میرسد که بعضی از جوانان به خاطر شنا، جان خود را از دست دادهاند و گاهی نیز، شاهد شنای کودکان در میادین شهرستان هستیم.
این استخرهای ناکام که تاکنون چندین فرماندار، مدیرکل و مدیر ورزشی و… به چشم دیده اما هنوز “آبی” به خود ندیده است، با گذشت دو دهه و اجرای صرفاً بخشی از قسمتا، سرمایه دولت و بیتالمال در حال از بین رفتن و تخریب است. از مسئولان شهرستان و استان انتظار میرود در خصوص تعیین تکلیف این پروژهها اقدام جدی کرده و هر چه سریعتر آرزوی دیرینه شهروندان را برآورده سازند.