را_ پیش به سوی سال ببر
_کارنامه غیرقابل مسئولان در رفع گرانی و تورم
به قلم لیلا قرایی
به آخرین شماره نشریه در سال1400رسیدیم. در تمام هشتروز هفتههای امسال، سایه سنگین کرونا با ما بود. انتخابات هم شاهبیت رویدادهای سیاسی آخرین سال قرن چهاردهم غافلگیری سیاسی رقم زد و شوراینگهبان با حذف اصلاحطلبان، انتخابات بیرقیبی برای اصولگرایان به همراه آورد. نافرجام ماندن برجام به رغم تغییر دولت و تغییر تیم مذاکرهکننده و ناآرامیهای بینالمللی از جنگافروزی دو کشور ارمنستان و آذربایجان تا درگیریهای طالبان و قدرتگرفتن آنها و آشوبی که روسیه در اوکراین رقم زد که گویی جنگ سوم جهانی در راه است تا اصرار بر اجرای طرح صیانت و تبعات خشکسالی و تغییر اقلیم و اعتراضات و نارضایتیهای مدنی پیرامون آن در زمره مهمترین رویدادهایی است که در هشتروز هفته بدان پرداختیم. اینک به قدر مجال این ستون و از جهت بیان سخن پایانی به گوشهای از این رویدادهای اشارتی داریم؛
از برجام “روحانی” تا برجام “رئیسی”!
در این اوضاع و احوال در حالیکه موضوع مذاکرات هستهای طی سالهای گذشته با تیمهای مذاکره کننده مختلف، رویکردهای متفاوتی را به خود دیده، شاهد بودیم؛ هشتسال روحانی و تیم مذاکرهکننده علاوه بر فشارهای خارجی، فشارهای داخلی و اتهامات بیسابقه را تحمل کرد. حتی دلواپسان برجام را آتش زدند اما با وجود همه سمپاشی اصولگرایان، برجام به دولت سیزدهم رسید و با تغییر دولت و تغییر تیم مذاکره کننده، فرمان مذاکره در دست گروهی که پیشتر مخالف برجام بودند، افتاد و دیگر از آن انتقادهای تند کیهان و حسینخان شریعتمداری از برجام خبری نیست و اینگونه مشخص شد از برجام “روحانی” تا برجام “رئیسی” از زمین تا آسمان فرق است؛ آن هم در نحوه دشمنیهای گذشته دلواپسان تا آشتی این روزهایشان با آن.
تقصیر مشارکت پایین برگَرده سوءمدیریت
در گیر و داری که خیلی کشورها جشن رخت بستنِ کرونا همراه با بوس و بغل، گرفتند؛ ما هنوز اندر خم یک کوچه ماندیم و مسئولان در آزمون عملی کردن واکسیناسیون عمومی نمره ناپلئونی گرفتند! اما با تغییر دولت، یکباره واردات واکسن به طرفهالعینی انجام و واکسیناسیون عمومی شدت گرفت اما این بار واکسن گریزی خلقا… دردسر شد و هنوز چشم انتظار تغییر رنگ کرونایی شهرها و بازگشتن به روال عادی زندگی هستیم. با وجود تداوم مشکلات اقتصادی و عوام فریبیها در کنترل گرانی و تورم و قرار گرفتن شاخص بورس برمدار نزول و فامیلسالاری به جای شایستهسالاری در کابینه دولت سیزدهم موضوعاتی همچون طرح صیانت از فضای مجازی و تلاش مجلس انقلابی برای افزایش فرزندآوری پیگیری شد. اگرچه اصولگرایان حمایت جانانهای از رئیسی در انتخابات کردند؛ اما نمایندگان همسو با این جریان در مجلس خیلی زود موضع انتقادی به عملکرد دولت سیزدهم گرفتند، زیرا بعد از چالش کابینه همچنان گره گرفتاریهای معیشت و اقتصاد و سیاستخارجی و برجام بسته ماند و مسئولانی که با پشتوانه حداقلی در رأس امور قرار گرفتند با دایره تنگ “خودی”ها، کاری برای “نه خودی”ها نکردند. البته هیچکس قصور در مشارکت پایین مردم در انتخابات را نپذیرفت و گروه پیروز، گناه را به گردن سوءمدیریت دولت تدبیر انداخت و البته از پیروزی خود در نبود رقیب چیزی نگفت! اما نارضایتیهای مردمی بار دیگر در ماجرای تجمعات اعتراضی چند روزه اصفهانیها، نسبت به بحران آب در بستر خشک زایندهرود و تجمعهای متعدد اعتراض کارگران، فرهنگیان، کارکنان دستگاههای قضایی، سهامداران بورس و گله از مشکلات معیشتی را در یکسال اخیر شاهد بودیم. در این میان شوک بزرگ تسلیم افغانستان به طالبان و ادعای تشکیل امارتاسلامی و واکنش صدا و سیمای میلی و تلاش در بیان اینکه طالبان تغییر کرده با وجود تداوم تعصبات و سربریدنها و ناآرامیها در همسایه شرقیمان قابل هضم نبود به ویژه آنکه در جمهوریاسلامی هم عدهای به گونهای نسبت به مسائل اظهار نظر میکردند که گویی با طالبان کورس گذاشتهاند.
با این حال ببر سال1401نخستین موجودی است که با شعار پویایی به ما امید میدهد، در سال نو، ایران به سوی پیشرفت و پویایی برود و ایرانی رنگ آرامش ببیند و غبار غم برود و حالش خوش شود! ایام به کام. نوروزتان پیشاپیش خجسته.