• امروز : چهارشنبه, ۳ بهمن , ۱۴۰۳
  • برابر با : Wednesday - 22 January - 2025
پارس وی دی اس
11

قنات روستای فروتقه نیاز به توجه بیشتر دارد

  • کد خبر : 10846
  • ۱۴ مهر ۱۴۰۳ - ۱۷:۰۶
قنات روستای فروتقه نیاز به توجه بیشتر دارد
صدای خاوران-خوارزمی با بیان این‌که زنده ‌بودن قنات نگرانی کشاورزان را برای قطعی و خاموشی چاه موتورهای کشاورزی رفع می‌کند؛ گفت: وجود کارخانه‌ها و چاه‌های کشاورزی عمیق در منطقه موجب کاهش آب قنات و همچنین کاهش چشم‌گیر کشت و کار در منطقه شده است. وی اظهار کرد: گرچه سال 1306 قانون حفظ حریم قنات‌ها تصویب ‌شده، اما اجرایی نمی‌شود؛ انتظار داریم این قانون در راستای حمایت از کشاورزان اجرا شود.

نماینده مالکین قنات روستای فروتقه گفت: قنات فروتقه به عنوان یکی از قدیمی‌ترین قنوات کاشمر پس از این‌که از جنوب روستای رزق‌آباد، فرگ، شهرک صنعتی و دشت بهاریه به مادر چاه وصل می‌شود در روستای فروتقه برای کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

علی‌اکبر خوارزمی افزود: با توجه به خشک‌سالی سال‌های اخیر و مطالعات ضعیفی که برای استفاده بهینه از آب انجام‌ شده و از سویی صدور مجوز چاه‌های عمیق، موجب خشک شدن بسیاری از قنات‌ها شده است.

وی با بیان این‌که برداشت آب بیشتر و احداث کارخانه‌ها در مسیر این قنات به خشک شدن آن دامن زده است، تصریح کرد: گرچه در گذشته فقط قنات فروتقه نزدیک 50 لیتر بر ثانیه آب داشته و 85 هکتار اراضی کشاورزی را به‌راحتی آبیاری می‌کرده، اما در یک‌سال اخیر علیرغم انجام اقدامات مختلف و مرمت قنات توانسته‌ایم یک‌چهارم آب را به دست آوریم.

نماینده مالکین قنات روستای فروتقه اذعان کرد: قنات این روستا با همت جهادکشاورزی شهرستان و کمک‌های سیدمحمد مهربان خیر گران‌قدر و صندوق حمایت کشاورزان در استان و مالکین محترم مرمت شد.

وی با اشاره به این‌که در یک‌سال اخیر بیش از10سر چاه‌ قنات که خطراتی در پی داشت مرمت شده است؛ گفت: گرچه هنوز چاه‌های بسیاری در مسیر این قنات داریم، ولی امیدواریم در ادامه بتوانیم این قنات را همچنان زنده نگه‌ داریم.

خوارزمی افزود: با توجه به این‌که در مسیر این قنات 258 میله چاه وجود دارد، امیدواریم سازمان آب منطقه‌ای دیگر مجوز حفر چاه جدیدی را در اطراف این قنات صادر نکند.

وی با بیان این‌که برای مرمت قنات فروتقه حدود 500 میلیون تومان اعتبارات دولتی استفاده شد؛ تصریح کرد: گرچه قبلا 85 هکتار از اراضی روستا توسط همین قنات آبیاری می‌شده، اما حالا بسیاری از آنها بایر شده است.

وی اذعان کرد: توسط صندوق حمایت از کشاورزان برای اولین‌بار در استان طرح تجمیع کشاورزی در روستای فروتقه انجام شد که با لوله‌گذاری به طول 10 کیلومتر و پرداخت تسهیلات ایجاد استخر ذخیره آب توانستیم استفاده بهینه‌تری از آب قنات داشته باشیم.

خوارزمی با بیان این‌که زنده ‌بودن قنات نگرانی کشاورزان را برای قطعی و خاموشی چاه موتورهای کشاورزی رفع می‌کند؛ گفت: وجود کارخانه‌ها و چاه‌های کشاورزی عمیق در منطقه موجب کاهش آب قنات و همچنین کاهش چشم‌گیر کشت و کار در منطقه شده است.

وی اظهار کرد: گرچه سال 1306 قانون حفظ حریم قنات‌ها تصویب ‌شده، اما اجرایی نمی‌شود؛ انتظار داریم این قانون در راستای حمایت از کشاورزان اجرا شود.

خوارزمی با اشاره به این‌که خشک شدن زمین‌های کشاورزی اشتغال منطقه را به خطر انداخته است؛ گفت: مالکین قنات‌ها برای زنده نگه داشتن قنوات نیازمند کمک‌های دولت هستند.

وی در پایان افزود: همه ما وظیفه نگهداشت قنوات به عنوان میراث گذشتگان را داریم و این امر با حفظ حریم قنات و عدم صدور مجوز چاه‌های آب کشاورزی محقق خواهد شد.

لینک کوتاه : https://sedayekhavaran.ir/?p=10846
  • نویسنده : غلامحسین دباغ
  • منبع : صدای خاوران
پارس وی دی اس

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.