تشكيل شوراها توسط آرای مردم، ظرفیتی بزرگ در نظام جمهوریاسلامي ايران است و نماد ترّقی و پيشرفت كشور محسوب ميشود. با تشكيل شوراها مديريت بزرگترين شهرها تا كوچكترين روستاها به دست نمايندگان مردم سپرده شده است تا بتوانند در ارتقای سطح خدمات به مردم تلاش كنند.
پاسخگویی به انتظارات و جلب اعتمادعمومی مردم، مهمترین رسالت شوراهای شهر و روستاست و شوراها باید با ایجاد تحول در ساختار مدیریت و بهبود عملكرد خود، مطالبات مردم را محقق سازند.
اما در برخی شوراها، اختلافات و تنشهای اعضا باعث شده تا بسیاری از وعدهها زمین بماند و در نهایت، به اعتراض مسئولین و مردم ختم شود. اگر نمایندگان مردم در این پارلمان در مسیر خدمترسانی، خودشان را بدهکار مردم بدانند، امروز میتوانستیم شاهد چالشها و اخبار ناخوشایند در برخی شوراها نباشیم.
امروز افکارعمومی بعد از سالها تشکیل شوراها به این نتیجه رسیده است که متاسفانه، ورود برخی افراد غیرکارشناس به این پارلمان در شهر و روستا سبب تخریب این جایگاه شده است. در واقع اگر از منظر قانونی هم نگاهی به حجم اختلافات برخی اعضای شوراها بیندازیم به این نتیجه میرسیم که گاهی اوقات مسئولین ذیربط هم غافلگیر میشوند و نمیتوانند جلوی منازعات را بگیرند.
امروز با شورایی در منطقه ترشیز مواجه هستیم که برخی از اعضای آن، بعد از گذشت چهارسال هنوز راجع به بسیاری از موضوعات مهم هیچ موضعی ندارند و سکوت میکنند، اعضایی که حاضر نیستند هزینه صراحت بیان و ابراز نظر خود را بپردازند و حتی در تصمیمگیریهای مهم، صحن شورا را ترک میکنند تا در جلسه رأیگیری حاضر نباشند و بتوانند هر دو طرف مخالف و موافق یک طرح را داشته باشند.
مطلوب ما برای شوراها این است که افراد متخصص و متناسب با نیاز شورا وارد این کارزار شوند و اگر تخصصی در زمینه کمیسیونهای مربوط به شورا ندارند، راهی شورا نشوند. شورایشهر جایی برای کارورزی و سیاهمشق نوشتن نیست. آنجا جایی برای عرضه ایدههای برتر و خلاقیتهای ذهنی است. نمایندگان در شورا فرصتی ندارند که بخواهند آموزش ببینند و یاد بگیرند که برای شهر چگونه تصمیم گرفته میشود.
مطمئناً صراحت بیان و موضعگیری شفاف در تصمیمگیریهای شورا، حداقل کاری است که یک عضو شورا به عنوان نماینده مردم میتواند انجام دهد چیزی که الآن در این شورا کمتر شاهد آن هستیم.
البته در میان اعضا شورا، معدود نفراتی هستند که صراحت بیان دارند اما سایر اعضا دنباله رو دیگران هستند و در امور مهم سکوت میکنند. وقتی که این اعضا در مقام ریاست کمیسیونهای شورا قرار میگیرند، کمیسیونهای شورا را ضعیف کرده و نتیجه این میشود که قدرت بیان دفاع از عملکرد شهرداری یا نقد منطقی آن را ندارند.
از طرفی حق رأی اعضای شوراها در برخی مواقع، به ابزاری برای قدرتنمایی تبدیل میشود که علاوه بر کُندی در خدماترسانی و فرصتسوزی، باعث بدبینی و بیاعتمادی به شوراها میشود. بدون شک میتوان ادعا کرد که بازنده اصلی این اختلافات، مردمی هستند که از تنزل تدریجی کیفیت زندگی در رنج خواهند بود.
این روزها شورایشهر کاشمر در عین بیخبری کاری، روزهای پُرخبری از مسائل حواشی را میگذراند. آنچه از خبرها بر میآید، وجود دو دستگی و اختلافات بین اعضای آن است.
بسیاری از مردم این شهر، خسته از اختلافات اعضای شورایشهر، درد دل خود را با بُغض در گلو و حسرت عنوان میکنند و میگویند: برخی از اعضای شورایشهر از وعدههای رنگارنگ دوران انتخابات فاصله گرفتند و حاضر نیستند برای منافععمومی شهر و عملی شدن آن، اختلافات شخصی خود را کنار بگذارند و با اخبار ناخوشایند، باعث ناراحتی و آزردگی میشوند.
آنان میگویند: شورایاسلامیشهر کاشمر، از روزی که تشکیل شد گرفتار اختلاف و تفرقه بوده است؟! به نظر میرسد به تعبیری این شورا به جای تمرکز روی ارائه خدمات مطلوبتر به شهروندان، به محلی برای منازعه سازی و انجام مخاصمات تبدیل شده است. همچنان تصمیماتی در بیرون شورا گرفته می شود و در درون اجرا میگردد! جالب تر آنکه، اعضایی که در هیچیک از مراسمات شهرداری و شورا حضور ندارند، از همه بیشتر منتقدند و یک سره ساز مخالف سر میدهند؟!
مردم شهر کاشمر به واقع از اعضای شورایشهر انتظار دارند لااقل در جلساتشان به آنچه در فضایمکتوب و مجازی مبنی بر تخلف، رانت و… به مجموعه شهرداری و شورای شهر نسبت میدهند، پاسخ دهند و از سیر تا پیاز ادعاهای خود را در فضایی قانونی ارائه دهند تا از یک کلاغ و چهل کلاغ جلوگیری و آرامش به این شهر برگردانده شود.
آنچه که کام مردم این شهر را تلختر میکند و باعث ناامیدی بیشتر میشود، سکوت و عدم پاسخگویی مسئولین به خصوص سخنگوی شورا در برابر این اختلافات و منازعات است. اختلافاتی که هرکدام از مخالفین مدعی هستند اسناد تخلفات را ارائه خواهند کرد؟!
اعضای محترم شورایشهر باید بدانند، دوره قدیس بازی و قدیسسازی و عناوین صرفا دهان پُر کن گذشته است و مردم از این رفتارها خسته شدهاند. این رفتارهای اعضای شورا یک آفت بزرگ و زنگ خطری برای کاشمر است و بحث اصلی که در محافل مختلف مطرح میباشد و خیلیها را وادار به اعتراض کرده، استقلال شورایشهر است که امروز زیرسؤال رفته تا آنجا که ما به صورت غیررسمی شاهد بیخاصیت شدن و از بین رفتن شورایشهر هستیم .مجدداً میگوییم ما به شورا نقد داریم و بحث ما شهردار نیست. نقد اصلی ما به شوراست که پاسخگوی عملکردشان نیستند. هرچند امید داریم با آمدن نیروی تازه نفس به شورا و عضویتش در یکی از کمیسیونهای مهم که حکایت از اتفاقات جدی دارد، شاهد تغییراتی باشیم! و انتظار داریم سنگاندازیهای پیشبینی نشدهای برای این عضو شورا پیش نیاید.
و در آخر همچنان این سؤال مطرح است چرا جلساتی که باید موضوع آن، حل مشکلات و دغدغههای مردم این شهر می باشد، جای خود را به اختلافاتی داده که گاهی اوقات به درگیری لفظی کشیده شده است؟!
در این راستا نگارنده، بارها تلاش کردهام تا مصاحبهای با سخنگوی شورایاسلامی شهر پیرامون اتفاقات مهم داشته باشم که تاکنون موفق به انجام آن نشدهام.
از طرفی شواهد موجود و به نقل از بعضی از اعضایشورا خبر از کارنامه ضعیف شورای این شهر حکایت دارد و اینجاست که مردم حق دارند از نمايندگان خود در شورایاسلامی شهر بپرسند کارنامه عملکرد شورا چیست؟ اگر اعضای شورایاسلامی شهر به خواستههای مردم گوش نكنند، در واقع نشانه آن است كه از اعتماد مردم سوءاستفاده كردهاند! مطمئناً اختلافات باعث شده تا شورائیان كارنامه عملكردی قابل قبولی نتوانند این دوره داشته باشند!
مردم از اعضای شورای شهر كار ميخواهند نه برگزاری جلسات جنجالي براي تسويهحساب، پس لازم است اختلافات داخلی را کنار بگذارند و در چند ماه باقیمانده این دوره از شورا، لااقل برای یک بار هم شده به مردم بگویند که در این چند سال چقدر حقوق گرفتهاند و بابت آن چه خدماتی انجام دادهاند؟ توقع زیادی نیست مردم باید بدانند.