حوادث ترافیکی یکی از چالشهای بزرگ منطقه ترشیز به شمار میآید که نهتنها امنیت و سلامت شهروندان را به خطر میاندازد، بلکه تأثیرات اجتماعی، اقتصادی و روانی عمیقی نیز بر جامعه دارد. در این راستا، نهادهای امنیتی و راهنمایی و رانندگی بهویژه پلیسراه، نقش مهمی در نظارت بر ترافیک و کاهش تصادفات ایفا میکنند. این منطقه با جغرافیای خاص و رفت و آمد زیاد، بهعنوان یکی از مناطق حساس در زمینه حوادث ترافیکی شناخته میشود.
فرمانده پلیسراه کاشمر با حضور در تحریریه آوایکاشمر به تحلیل وضعیت ترافیکی و تصادفات و علل افزایش حوادث در حوزه استحفاظی پرداخت.
“سرهنگ محمد میرزابیگی“ در ابتدای این گفتوگو با بیان اینکه در مجموع حدود650 کیلومتر راه اصلی و روستایی داریم که نیاز به نظارت و کنترل ترافیکی دارند؛ اظهار کرد: پلیسراه کاشمر تمامی راههای این شهرستان، بخش کوهسرخ و بخشی از خلیلآباد را پوشش میدهد.
وی با بیان اینکه امسال به لحاظ آمار تصادف، با فراز و نشیبهای بسیاری مواجه بودهایم، بیان کرد: با وجود کاهش تصادفات جرحی، متأسفانه آمار تصادفات فوتی افزایش داشته است.
فرمانده پلیسراه کاشمر با بیان این که فعالیت این پلیسراه برای کاهش تصادفات بهویژه در برخورد با رانندگان متخلف افزایش چشمگیری داشته است؛ سرعتبالا و کاهش توجه شهروندان به قوانین و مقررات را از عوامل اصلی افزایش تصادفات دانست.
میرزابیگی با اشاره به اینکه کاشمر بهعنوان شهر موتورسواران شناخته شده است و این مسئله وظیفه پلیس را در خصوص نظارت بیشتر و برخورد با متخلفین در روزهای پایانی سال را سنگینتر میکند، گفت: افزایش برخورد با موتورسواران متخلف در برنامهکاری ماست.
وی با اشاره به آمار تصادفات گفت: در سال جاری، تصادفات منجر به فوت 26 درصد افزایشیافته و تصادفات جرحی 8 درصد کاهش داشته است و در مجموع، تصادفات فوتی، جرحی و خسارتی حدود 29 درصد افزایش داشته است.
این فرمانده پلیسراه به علل افزایش تصادفات اشاره کرد و گفت: در حوادث، سه عامل راه، وسیله نقلیه و عامل انسانی وجود دارد. هرچند که امسال در ایمنی راهها وضعیت بهتری داشتیم، اما در تصادفاتی که راه نواقصی داشتند، سهم تقصیر به آنها داده شد. بهعنوان مثال، خطکشی کناره راه در حوزه کوهسرخ و مسیر فیضآباد برای اولین بار از زمانی که جاده ساخته شده، انجام گردید.
میرزابیگی به وضعیت تردد در جادهها اشاره کرد و با بیان اینکه محورهای کاشمر، خلیلآباد و کاشمر به شادمهر به ترتیب اولویت اول تا سوم را از نظر ترافیکی دارند، اظهار کرد: محور کاشمر به خلیلآباد استانداردترین راه منطقه است، اما انتظارات را در حوزه ترافیکی برآورده نکرده است. یکی از مهمترین علل این موضوع، جدا کردن دو لاین با نیم نیوجرسی است که معمولاً در راههای برونشهری توصیه نمیشود، مگر اینکه بلافاصله پس از ساخت، روشنایی لازم تأمین شود.
فرمانده پلیسراه کاشمر به نبود روشنایی لازم در مسیر کاشمر به خلیلآباد اشاره کرد و گفت: گرچه فاصله رفتوبرگشت این جاده 30 کیلومتر بیشتر نیست، اما حدود 40 درصد تصادفات منجر به فوت در این مسیر اتفاق میافتد که این موضوع نشاندهنده نیاز به بهبود شرایط ایمنی در این جاده است.
وی با بیان اینکه تصادفات جرحی به دلیل نقض قوانین بیشتر در مسیرهای روستایی اتفاق میافتند، گفت: با توجه به تعداد نیرویی که داریم، اغلب برنامهها و طرحها در جادههای اصلی اجرا میشود. 85 درصد از650 کیلومتر ما را راههای روستایی تشکیل میدهند و ما شاهد روند افزایش تصادفات نسبت به چند سال قبل هستیم و متأسفانه همیاری و همکاری از سوی تمامی دستگاهها در این زمینه صورت نمیگیرد.
سرهنگ میرزابیگی در ادامه توضیح داد: تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا دهیاران را پایکار بیاوریم. تمامی روستاها بازدید و نواقص شناسایی و ابلاغ شده است. بهتمامی کارشناسان اعلام شده که هر حادثهای در این مسیرها اتفاق بیفتد، سهم تقصیر را اعلام کنند.
وی درباره متخلفین که وسیله نقلیهشان به دلیل ارتکاب تخلفات حادثهساز توقیفشده، گفت: کلاسهای آموزشی متعددی برگزار میشود و برخورد با رانندگانی که تخلفات مکرر دارند، متفاوت است. نیروهای پلیسراه بهطور 24 ساعته در تمامی جادهها مستقر هستند و در تلاشیم تا دوربینهای ثبت تخلفات سرعت را در محورها افزایش دهیم. ضمن اینکه پیگیر دوربینهای مخصوص برای ثبت تخلفات در شب هم هستیم.
فرمانده پلیسراه کاشمر با انتقاد از به کار بردن اصطلاح «جاده مرگ» گفت: متأسفانه هر تصادفی که اتفاق میافتد، میگویند جاده مرگ. این در حالی است که باید به عامل انسانی توجه داشت. مردم فکر میکنند راه و خودرو هستند که آنها را میکشد، در صورتیکه عامل اصلی خود شهروندان هستند.
میرزابیگی در ادامه با اشاره به پیشبینیها برای نوروز 1404 گفت: انتظار داریم در ایام نوروز به دلیل همزمانی با ماه مبارک رمضان، حجم ترافیک در جادههای روستایی افزایش یابد. در همین راستا از توان دهیاران استفاده خواهیم کرد و خودروهایشان را مجهز به چراغ گردان میکنیم.
وی همچنین به افزایش تردد خودروهای نامحسوس در ایام نوروز اشاره کرد و گفت: چندین نقطه حادثهخیز را شناسایی کردهایم و تاکنون 4 نقطه حادثهخیز رفع شده است.
وی مصرف مشروبات الکلی توسط برخی رانندگان را یکی از معضلات جدی دانست و با بیان اینکه تست حدود 85 تا90 درصد کسانی که از آنها تست الکل گرفته میشود؛ مثبت است، خاطر نشان کرد: قطعاً برخورد با این متخلفین جدیتر خواهد بود.
وی با تأکید بر لزوم فرهنگسازی در حوزه ترافیک گفت: هنوز در این حوزه بهخوبی کار نشده و نیازمند تلاش جدی هستیم. از علما و روحانیون انتظار داریم در منبرهایشان بیشتر به موضوع ترافیک بپردازند تا بتوانیم رفتارهای ترافیکی را بهبود ببخشیم.
سرهنگ میرزابیگی در ادامه به بیان مهمترین دغدغههای خود پرداخت و گفت: وضعیت میدان فرودگاه در جاده کاشمر به شادمهر، یکی از مهمترین دغدغههاست و تاکنون بارها در خصوص این نقطه حادثهخیز هشدار داده شده است.
وی افزود: گرچه انتظار داریم میدان استاندارد شود، ولی فقط یک انحناء ایجاد شده و اقدام دیگری صورت نگرفته است. همچنین، پیگیریهایی انجام شده که روشنایی این منطقه قبل از پایان سال تکمیل شود.
فرمانده پلیسراه کاشمر با اشاره به اینکه تاکنون بسیار فراتر از وظایف قانونی و شرعی خود عمل کردهایم، گفت: اینکه تصور کنیم پلیسراه باید پاسخگوی تلفات باشد، تفکر اشتباهی است. اما با این وجود، در حوزه فرهنگسازی و سایر بخشها، با وجود اینکه جز وظایف ما نیست، اقدامات بسیاری انجام شده است.
وی در ادامه با بیان اینکه اگر همه دستگاهها دست به دست هم دهند، حوادث و تلفات بهطور چشمگیری کاهش خواهد یافت، افزود: متأسفانه در جامعه دچار بداخلاقی ترافیکی هستیم. ما مردمی بسیار متمدن، احساسی و مهربان داریم و در جایی از دنیا اتفاقی بیفتد ناراحت شده و اگر فراخوانی بدهند پایکار هستند اما در رانندگی توجه لازم را ندارند.
میرزابیگی با اعلام اینکه ما نیازمند ترافیک مهربان هستیم، خاطرنشان کرد: هیچ ایرادی ندارد اگر وقتی کسی میخواهد از چهارراهی رد شود، ما برایش بایستیم تا عبور کند هرچند که حق تردد با ما باشد. آنقدر در روز زمان از وقت میدهیم که اگر قرار باشد چنددقیقهای در ترافیک وقت بگذاریم، نهتنها هیچ مشکلی پیش نمیآید، بلکه حال خوب تولید میکنیم.
فرمانده پلیسراه کاشمر افزود: با بیان اینکه در مناسبتهای مذهبی مانند اربعین یا 28 صفر و… آمار کشتههای زائران در حوادث ترافیکی افزایش پیدا میکند، زیرا به قوانین و مقررات بیتوجهیهای بسیاری میشود.
وی در پایان اظهار کرد: امیدواریم همانگونه که تلفات منجر به فوت در نوروز 1403 نداشتیم و آمار صفر بود، نوروز 1404 هم همین آمار را با همراهی مردم و مسئولان حفظ کنیم. زیرا معتقدیم مردم باید خودشان، خودشان را نجات دهند.