علیرغم وجود پیشینه فرهنگی و تاریخی بسیار غنی کاشمر، جای خالی اِلمانهای صنایعدستی در دکوربندی و طراحی این شهر بسیار محسوس است، تا جایی که میتوان کاشمر را شهر بدون المانهای صنایعدستی نامید.
ساخت و نصب المانهای شهری علاوه بر آنکه باعث معرفی فرهنگ و تاریخ یک شهر میشود، میتواند سبب تلطیف روحیه شهروندان و ایجاد نشاط عمومی، شادابسازی و سرزندگی در درون جامعه شهری شود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کاشمر در همین خصوص میگوید: متأسفانه صنایعدستی کاشمر در المانهای شهری کمترین جایگاه را دارند و جایشان خالی است.
رضا یوسفی ادامه میدهد: فرش دستبافت کاشمر یکی از مهمترین صنایعدستی محسوب میشود که از گذشته تاکنون در بازارهای داخلی و حتی جهانی از جایگاه قابلتوجهی برخوردار بوده است.
وی از فرش بهعنوان سرآمد رشتههای صنایعدستی در کاشمر نام میبرد و میگوید: متأسفانه علیرغم اهمیتی که این صنعت دارد، اما هنوز نتوانسته جای خود را در فضای هویتی شهر کاشمر به دست آورد.
رئیس اداره میراث فرهنگی و صنایعدستی کاشمر تصریح میکند: در گذشته طیف وسیعی از مردم کاشمر در رشتههای مختلف فرش فعالیت داشتند و هنوز هم این اتفاق میافتد و کارگاههایی فعالیت دارند.
وی با بیان اینکه در سال 1394 فرش دستبافت کاشمر در فهرست سازمان تملک فکری دنیا به ثبت رسیده است، مطرح میکند: کاشمر بعد از مشهد دومین شهر تولیدکننده فرش دستبافت در خراسانرضوی است.
یوسفی ادامه میدهد: در خراسانرضوی تاکنون فقط فرش دو شهرستان مشهد و کاشمر در فهرست سازمان تملک فکری دنیا به ثبت رسیده است و اکنون فرش کاشمر در کنار تولیدات کاشان، تبریز قرار دارد.
وی با اظهار تأسف از اینکه هنوز در کاشمر بازار فرش قابلتوجهی نداریم، میگوید: بهرغم ارزشمند بودن این هنر، هنوز میدانی به نام فرش در منطقه نامگذاری نشده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کاشمر بیان میکند: هرچند فرش دستبافت کاشمر هنوز زنده است اما در هیچ کجای شهر نشانی از این هنر نیست، از نقش فرش باید در دیوارنگارهها و بسیاری از اماکن عمومی دیگر استفاده شود.
وی اظهار کرد: اگر در برنامهریزیهای شهری ترکیب قرار دادن بازارهای فرش اتفاق بیفتد خود به یک جاذبه گردشگری تبدیل خواهد شد، حتی گردشگرانی که به کاشمر میآیند چون المان و تبلیغی در خصوص این صنعت نداریم، نمیدانند که کاشمر شهر فرش است.
یوسفی با اشاره به اینکه فرش کاشمر نیاز به منطقهای آزاد دارد، عنوان کرد: باید شرایطی را فراهم آورد تا کسی که در کشور میخواهد فرش تهیه کند، کاشمر یکی از مهمترین مقصدهایش باشد.
وی با اظهار تأسف از اینکه در طرحهای شهری نقش و جایگاه فرش بهخوبی دیده نمیشود، گفت: متأسفانه حتی در اداره میراث فرهنگی کاشمر یک پوستر از فرش نداریم.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری کاشمر با تأکید بر راهاندازی دبیرخانه جشنواره فرش در کاشمر تأکید کرد و افزود: انتقال تصاویر بر رونق فرش دستبافت کاشمر تأثیر بسیار بسزایی دارد.
وی بیان کرد: باید برای برگزاری جشنوارههای مختلف فروش فرش در کاشمر تلاش نمود، این اقدام در جذب سرمایهگذاران حوزه فرش و دیگر گردشگران تأثیر بسزایی دارد.
مصاحبه جواد افتخاری