سال 1403؛ سالی سخت
حجت الاسلام جواد نیک بین
نماینده مردم دیار ترشیز در مجلس شورای اسلامی
سالی که گذشت؛ یکی از سختترین سالها در دهه اخیر برای جمهوریاسلامی بود، شهادت شهید رئیسی و یارانشان و سیدحسن نصرالله و اسماعیل هنیه و همچنین سقوط سوریه از مهمترین اتفاقات سال ۱۴۰۳بود که تأثیرات بسیار زیادی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در جمهوریاسلامی ایران داشت. این اتفاقات بزرگ موجب تغییرات اساسی در حوزههای مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی شد. به عنوان مثال در حوزه سیاسی، تغییر دولت از اصولگرا به اصلاحطلب از جمله اتفاقات بسیار مهم در سال اخیر بود که باعث تغییرات زیادی در بدنه اداری و اجرایی کشور شد. البته این تغییرات خیلی به نفع کشور و به نفع حوزه اقتصادی نبود که نتیجه آن استیضاح وزیر اقتصاد در ششماهه اول دولت بود. البته تشیع پیکر شهید حسن نصرالله و یارانشان، یک نمایش قدرت سیاسی و فرهنگی برای جبهه مقاومت به شمار میرفت که همه این اتفاقها تأثیراتی بر حوزه اقتصاد و سیاسی کشور داشت.
قائل بر این هستم سقوط سوریه در حوزه اقتصادی به کشور جمهوریاسلامی ضربات بزرگی وارد کرد که نباید از کنار این موضوع بهراحتی گذشت. البته تغییرات بهطور کلی در پیشبرد اهداف جمهوریاسلامی و حاکمیت تأثیر به سزایی داشته هرچند در جنبههایی، این تأثیرات منفی بوده اما از جنبههایی تغییرات موجب پیشبرد اهداف در حاکمیت جمهوریاسلامی ایران بوده که امید است با درایت و هدایت رهبری معظم انقلاب، این تغییرات زمینه پیشرفت و تعالی جمهوری اسلامی ایران را فراهم آورد.
*تلاش کردم به دولت کمک کنم
اما در ارتباط با موضوع مجلس و دولت باید گفت؛ مجلس در ابتدا تمامعیار و با رأی بالا به وزرای دولت پزشکیان، تعامل سازنده خود را به اثبات رساند. اگرچه من به ۹ وزیر دولت وفاق رأی مثبت ندادم، اما در نهایت پس از اینکه دولت محترم رأی اعتماد از مجلس گرفت، تلاش کردم به دولت کمک کنم. لذا در ششماهه نخست عمر دولت جز تذکرات معمولی تقریباً هیچ نوع انتقادی به دولت انجام نمیدادم. تلاشم بر این بوده که در ششماهه اول عمر همه دولتها خیلی انتقادی صحبت نکنم تا دولت شکل بگیرد و کارش را پیش ببرد.
در دولت مرحوم شهید رئیسی هم، همین رویه را داشتم و در ششماهه اول غالباً کمک کرده و انتقاد نمیکردیم. اما بعد از آنکه دولت شکل گرفت و کارها پیش رفت، انتقادات جدی حتی به دولت شهید رئیسی بیان کردم و امروز هم نسبت به دولت جناب آقای پزشکیان، هم این رویه را پیگیری کردم. امروز که میبینم، حوزه اقتصاد و معیشت و سفرههای مردم روزبهروز کم و کوچکتر و سختتر شده، انتقادات جدی به سیاستگذاری اقتصادی دولت دارم، هرچند مجلس تمام تلاشش بر این بود و هست که به دولت کمک کند.
با وجود طرح استیضاح وزرای مختلفی در مجلس، سعی بر این بود تا جایی که بتوانیم، استیضاحها را در کمیسیونها و در کوچهپسکوچههای مجلس و کمیسیونها رتق و فتق کنیم که در نهایت موضوع استیضاح وزیر اقتصاد پیش آمد. گرچه ابتدا با استیضاح ایشان به دلایل مختلفی مخالف بودم، اما در نهایت با جمعبندی دوستان در مجلس به استیضاح آقای همتی رأی مثبت دادم و اعتقاد دارم این تغییر به نفع دولت خواهد بود.
مجلس در مورد گرانیها هم از قبل برنامهریزی کرده بود که نسبت به کالاهای اساسی، دولت باید از طریق کارت الکترونیکی اقدام کند و کالاهای اساسی را به دست مردم برساند، گرچه دولت شهید رئیسی، زیرساخت کارت خدمت الکترونیک برای مردم، را درست نکرد. ولی حتماً ما نسبت به موضوعات اقتصادی مردم ساکت نخواهیم بود و برنامهها و بستههای جامعی را به دولت در قالب لایحه بودجه گنجاندهایم که انشاءالله این موضوع هم انجام شود.
* عضویت در مهمترین کمیسیون مجلس
من اولین نمایندهای هستم که در دوره دوم نمایندگی با حمایت مردم شریف منطقه ترشیز، در یکی از مهمترین کمیسیونهای مجلس شورایاسلامی، یعنی کمیسیون برنامه و بودجه، عضویت یافتم. این در حالی است که ۱۷۴ نماینده عضویت در این کمیسیون را اولویت اولشان درج کردند که فقط ۲۳ نفر توانستند به این کمیسیون راه یابند. هرکسی عضو این کمیسیون شود جهت اهمیت و ویژگیهای خاصی که این کمیسیون دارد؛ دیگر نمیتواند برای هیئترئیسه مجلس کاندیدا شود.
یکی از دستاوردهای بسیار خوبی که توانستم از عضویت در این کمیسیون برای منطقه ترشیز به دست بیاورم، تخصیص اعتبارات ویژه در حوزههای زیرساختی و اشتغال منطقه بود. الحمدالله، در حوزه اشتغال بر اساس گزارشی که خود دولت داده، اتفاقات خوبی را در منطقه ترشیز رقم زدیم. همچنین تسهیلات خوبی برای جاده شادمهر به کاشمر و در ادامه بردسکن به انابد اخذ شد و کار احداث باند دوم این جادهها در سال 1402و1403 هیچ وقت تعطیل نشد.
* در انتصابات اخیر منطقه، مشورت میدهم
نسبت به انتصابات اخیر هم، دولت بهطور طبیعی با ما مشورتهایی داشت و معمولاً سعی کردیم به دولت کمک کنیم. بنده در اوایل دولت به دکتر پزشکیان عرض کردم؛ از شما توقع نداریم در انتصابات از افراد اصولگرا استفاده کنید و توقع بهجا این است که از انسانهای اصلاحطلب سالم و معتقد به جریان فکری خودتان استفاده کنید، زیرا تا زمانی که از جریان فکری خودتان استفاده نکنید، طبیعتاً ممکن است موفق نباشید. بنابراین، با انتصاب انسانهایی وارسته ، شایسته و دارای گرایش فکری اصلاحطلبی مخالفتی نمیکردم و حتی در این زمینه کمک هم کردم. بهعنوان مثال، در خود منطقه ترشیز، سه فرماندار منصوب شدهاند که از جریان فکری اصلاحطلب هستند و این موضوع نشاندهنده توجه به ظرفیتهای موجود در این حوزه است.
بر این باورم؛ هرچقدر ما ثبات مدیریتی در کشور داشته باشیم، کارها از آزمون و خطای کمتری برخوردار خواهد شد. در واقع هرچقدر تغییرات بیشتر باشد، آزمون و خطا نیز افزایش مییابد. بنابراین، بهطور کلی با ثباتی مدیریت میتوانیم کشور را جلو ببریم. اما انتصابات غلط، اولین اشکالی که به وجود میآورد، افزایش هزینههای کشور است. لذا اگر بخواهیم اقتصاد را درست کنیم، باید بهرهوری را بالا ببریم و یکی از شاخصههای بهرهوری بالا، سرمایهگذاری خارجی و استفاده درست از توان داخلی، یعنی حمایت از تولید داخلی است.
برای رسیدن به این هدف، ثبات مدیریت در کشور یکی از شرطهای لازم برای بهرهوری بالا است. از این رو تا جایی که دولت میتوانسته باید بر ثبات مدیریت دامن بزند. تغییرات باید بر اساس شاخصههایی باشد و انسانهایی که منصوب میشوند، حداقل در دوره مدیریت اجرایی خود، در چهارساله ریاستجمهوری ثابت باشند تا بتوان از رنج آزمون و خطاها کاست و کارایی و بهرهوری را افزایش داد. در نهایت، امیدوارم با اتخاذ تصمیمات هوشمندانه و استفاده از ظرفیتهای انسانی موجود، دولت بتواند در راستای بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور گامهای مؤثری بردارد.
در پایان، شروع سال جدید و تقارن آن با ماهمبارک رمضان را به تمامی هممیهنان عزیزم، به ویژه مردم خونگرم شهرستانهای کاشمر، بردسکن، خلیلآباد و کوهسرخ صمیمانه تبریک عرض کرده و سالی سرشار از موفقیت برایشان آرزومندم.