دراین هشتروز هفته، درست همان موقع که دولت سایه پایدارچیها حسابی جولان داد و جریان جلیلیسم از معجزههایی که میخواهد نشان دهد، گفت، خبر ترور نافرجام ترامپ هم دست به دست شد و اول از همه به ما مظنون شدند و هرچند مسئولان دستگاه دیپلماسی با هزار آیه و قسم به آنها ثابت کردند که بابا کار ما نبوده و این جور حرفها سیاسی و مغرضانه است. اما ما بدجوری گیر و گرفتار این شدیم که ببینیم پیش پای دولت چهاردهم اسب زین کرده است یا اسب چلاق و بییال و کوپال و بی رمق برای راه رفتن! از این رو به قدر مجال این ستون به اتفاقات ریز و درشت در سپهر سیاست ایران میپردازیم.
اوضاعِ وخیم
در این گیر و دار که مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به مقایسه سرعت اینترنت ایران با میانگین جهانی پرداخت و نوشت ایران در وضعیت بحرانی قرار ندارد، اما کیفیت اینترنت آن پایین است و در قعر رتبهبندی قرار دارد. آیین نامه، آزادسازی واردات خودرو برای همه ایرانیان ابلاغ شد. البته به شرط اینکه مدل ۲۰۱۹ به بالا و استانداردهای روز اروپا را داشته باشد. فقط خدا کند این گشاده دستی دردسری برای خلقا… نداشته باشد. در این اوضاع و احوال، خبرهای ریز و درشتی هم شنیده شد از این که سرمایهگذاری چین در عربستان ۳۷ برابر و در امارات ۳۱ برابر ایران است. هرچند کارشناسان اعتقاد دارند توافق راهبردی ۲۵ ساله ایران که با چین امضاء شد، مادامی که تحریمها بقوت خود باقی و عضویت ایران در FATF حل نشود، نتیجهای بهتر از این حاصل نمیشود. در این میان ماجرای ترورنافرجام ترامپ هم حسابی خبرساز شد و اگر چه برخی بلندگوهای ایران هراسی، این ماجرا را به ایران ربط دادند، اما سخنگوی وزارت امورخارجه هرگونه مداخله در حمله مسلحانه اخیر علیه ترامپ و یا ادعاها در مورد قصد ایران برای چنین اقدامی را رد کرد و چنین ادعاهایی را دارای اهداف و انگیزههای مغرضانه سیاسی دانست. این روزها اگر چه تندروها بعد از سالها خاموشی در سایه خالصسازی، برای شعار دادن بر علیه این و آن در نمازجمعه میدان یافته و برعلیه ظریف شعار دادند، اما یک فعال سیاسی ریشه کینهها علیه ظریف را ذهنهای نوکیسه و توسعه نیافته دانست. جالب اینکه دولت چهاردهم هنوز کارش را شروع نکرده، کاسبان تحریم کارخود را آغاز کردهاند، خدا کند آقایان مسئول جلوی این گونه نفرت پراکنیها را بگیرند و گرنه ما خاطرات هر 9 روز یک بحران دوران خاتمی را یادمان هست!!
«اسب زین کرده» یا «اسب چلاق»
در این اوضاع و احوال که هنوز رئیسجمهور دولت چهاردهم، امور اجرایی را عهدهدار نشده، روزنامه کیهان گزارشی با عنوان «اسب زینشده» منتشر کرد که البته خیلی هم مورد نقد قرار گرفت، زیرا اسب زینشده تشبیهی است برای عملکرد دولت سیزدهم؛ که بر اساس آن، ادعا شده مسعود پزشکیان دولتی با شرایط هموارشده را در اختیار میگیرد؛ گویی که اسب زینشده به او تحویل داده شده باشد. این در حالی است که یک اقتصاددان مدعی شد دولت پزشکیان میراثدار چالشهای بسیاری است زیرا هم اکنون برق بسیاری از استانها در طول روز، چند ساعت قطع میشود دولت باید ۷۸۰ همت بدهی اوراق قرضه را پرداخت کند و برای واردات ۴ تا ۷ میلیارد دلار بنزین بودجه تامین نماید، هرچند دولت سیدابراهیم رئیسی زمانی که پاستور را از حسن روحانی تحویل گرفت، صادر کننده بنزین بود نه وارد کننده، قدرت خرید مردم هم به شکل فاحشی کاهش یافته و تورم در سه سال دولت سیزدهم بالای 40 درصد بوده، حال این وضعیت کشور «اسب زین شده» است یا یک«اسب چلاق»!!
این روزها که حرف و حدیثها درباره “دولت درسایه” زیاد است یک فعال سیاسی اصلاحطلب ادعا کرد؛ سعید جلیلی اگر خواهان ادامۀ فعالیت سیاسی است، به جای تشکیل “دولت در سایه” که، یعنی پدیدۀ مرموزی که اعضا و منابع و ارتباطات و نوع فعالیتش برای جامعه شناخته شده نیست و عملاً یک نیروی زیرزمینی به شمار میرود، بهتر است حزب سیاسی، که پدیدهای شفاف و منابع مالی و انسانی و برنامۀ قابل پنهانی از چشم رسانهها ندارد تشکیل دهد. در این میان حجتالاسلام و المسلمین مسیح مهاجری در سرمقاله روزنامه جمهوریاسلامی هم به رئیسجمهور پیشنهاد داد، همتاش را مصروف ریشهکن ساختن دروغ، دغل و دزدی کند زیرا در کشور ما از زمان دولتهای نهم و دهم سه «دال» نهادینه شدند؛ دروغ، دغل و دزدی که تا اینها ریشهکن نشوند، هیچ دولتی نمیتواند مشکلات کشور را حل کند.
تا هشت روز بعدی خدانگهدار