رئیس اداره کتابخانههای عمومی کاشمر گفت: کتابخانهها در مسیر تبدیل به فرهنگسراهای اجتماعی قرار دارند.
محمدرضا بدیعزادگان، با اشاره به فعالیت 12 کتابخانه عمومی تحت مدیریت نهاد در کاشمر و خدمات جدید ارائه شده در این کتابخانهها، به تشریح روند تبدیل شدن کتابخانهها به پایگاههای فرهنگی اجتماعی چندمنظوره پرداخت.
وی با بیان اینکه دیگر زمانه فعالیت کتابخانههای عمومی با آن شکل و شمایل قدیمی و کارکرد سنتیشان گذشته است، اظهار کرد: نه تنها در عرصه جهانی، بلکه در کشور خودمان هم سیاستگذاران این مراکز فرهنگی، از ضرورتهای روز میگویند و بهسوی تحولات جهانی گام برداشتهاند.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی کاشمر خاطر نشان کرد: چند سالی است که شاهد بازسازی و تأسیس کتابخانهها بر اساس استانداردهای نوین هستیم؛ تغییراتی که افزایش بهرهوریشان را در پی دارد و متولیان نهاد کتابخانههای عمومی کشور کمر همت برای تحققشان بستهاند.
وی گفت: از بهترین مصادیق نسل جدید کتابخانهها میتوان به کتابخانه مرکزی امامخمینی در مشهد اشاره کرد که منطبق بر استانداردهای جهانی ساخته شده و مراجعهکنندگان آنها امکان بهرهمندی از مجموعه قابلتوجهی از خدمات فرهنگی، هنری و اجتماعی را آنهم در فضا و ساختاری مدرن دارند.
بدیعزادگان در همین خصوص با بیان اینکه ساخت کتابخانه مرکزی کاشمر از مطالبات جدی جامعه است، اظهار کرد: یکی از برنامههای اداره کتابخانههای عمومی ایجاد این کتابخانه با همراهی خیرین کتابخانهساز و کمک شهرداری و سایر سازمانها میباشد.
وی توضیح داد: در حال حاضر کتابخانههای عمومی علاوه بر نقش سنتی خود که امانت کتاب و سالن مطالعه است، دارای بخشهای مجزا کودک و نوجوان، برگزارکننده کارگاههای آموزشی برای گروههای مختلف، محافل ادبی در حوزه شعر و ادبیات، نشستهای کتابخوانی، برنامههای قصهگویی و نمایش عروسکی برای کودکان و… است.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی کاشمر از دیگر سیاستهای اداره کتابخانههای عمومی را برنامهریزی برای توسعه کتابخانههای عمومی در روستاها و مناطق کم برخوردار برشمرد و گفت: اکنون در کاشمر یک باب کتابخانه روستایی در روستای فدافن و یک باب کتابخانه سیار است که در روستاهای قوژد، زندهجان، کسرینه، محمدیه و عارفآباد ارائه خدمات دارد.
وی عنوان کرد: بر اساس استانداردهای نهاد کتابخانههای عمومی در روستاهای بالای دو هزار و 500 نفر امکان راهاندازی کتابخانه ثابت وجود دارد، در هر روستایی که زمین مناسب برای این مهم در نظر گرفته شود، انجمن خیرین کتابخانهساز شهرستان در خصوص ساخت کتابخانه اعلام آمادگی کرده است.
بدیع زادگان با بیان اینکه فعالیت یک کتابخانه در روستا در آینده کودکان و نوجوانان آنجا تأثیر قابلتوجهی میگذارد، گفت: این موضوع به لحاظ تجربی و با کار پژوهشی به اثبات رسیده که افتتاح یک کتابخانه روستایی علاوه بر ارتقای سطح علمی کودکان و نوجوانان، بزهکاریها و آسیبهای اجتماعی آن روستا را نیز کاهش داده است.
وی همچنین بیان کرد: ارتباط نزدیک بین کتابخانهها و مدارس میتواند تأثیر زیادی بر کتابخوان شدن دانشآموزان بگذارد. پیشنهاد میکنم فرهنگیان عزیز با هماهنگی با کتابخانه نزدیک به مدرسه، حداقل یک کلاس خود را در طول سال در کتابخانه برگزار کنند.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی کاشمر با اشاره به اینکه گسترش شبکههای اجتماعی در فضای مجازی مراجعه به کتابخانهها را افزایش داده است، گفت: برخلاف تصور رایج که گسترش استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی را عاملی برای کتاب نخواندن میدانند ولی آنچه در عمل دیده میشود خلاف این است.
وی در خصوص دلایل این ادعا گفت: بسیاری از والدین یکی از راههای غرق نشدن کامل فرزندانشان را در فضای مجازی مراجعه به کتابخانه حداقل برای یکبار در هفته میدانند. و دوم اینکه معرفی کتابها در این فضاها و تأکید بر تأثیر کتاب و مطالعه بر رشد فردی باعث توجه نسل جوان به کتاب و کتابخانهها شده است.
بدیعزادگان در ادامه خطاب به والدین افزود: کتابخوان کردن یک کودک و نوجوان بسیار راحتتر از کتابخوان شدن یک بزرگسال است. کافی است پدر و مادر، فرزند خود را عضو یک کتابخانه کنند و حداقل هفتهای یکبار برنامه حضور در کتابخانه به همراه فرزندانشان را داشته باشند.
وی همچنین اظهار کرد: صدور کارت عضویت ویژه کودکان به آنها هویت میدهد و وقتی خودش امکان این را دارد که در بین قفسهها کتابش را انتخاب کند، علاوه بر تأثیر در اعتمادبهنفس، وی را عاشق کتاب و مطالعه میکند.
رئیس اداره کتابخانههای عمومی کاشمر تاکید کرد: کودکی که با کتاب بزرگ میشود، در آینده انسان بزرگی به لحاظ اندیشه و مناعت طبع خواهد شد.