• امروز : شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۴
  • برابر با : Saturday - 26 April - 2025
پارس وی دی اس
1
هشت روز هفته

شنبه‌های سرنوشت‌ساز اقتصاد ایران

  • کد خبر : 11476
  • ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۹:۰۱
شنبه‌های سرنوشت‌ساز اقتصاد ایران
صدای خاوران-در این هشت‌روز هفته اگرچه دو دور مذاکرات غیرمستقیم تیم دیپلماسی ایران با آمریکا انجام شد و  دور سوم هم قرار است ششم اردیبهشت‌ماه انجام شود. با سیگنال فوری شنبه‌‌های سرنوشت‌ساز به اقتصاد ایران مواجه شدیم به‌طوری‌که در طول ۸ روز فاصله برگزاری دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط عمان و دومین مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا در سفارت عمان در رم، قیمت طلا ۱۷.۱ درصد، سکه ۲۰.۵ درصد و دلار ۲۱.۲ درصد ریزش پیدا کرد. در حالی‌که قاطبه مردم به نتیجه این مذاکرات برای ایجاد گشایش‌های اقتصادی امید بسته‌اند، طیف تندرو کماکان بر مخالفت خود اصرار می‌ورزند. جالب این‌که صداوسیما میلی هم با موضع مخالفت در یک برنامه  این سیگنال را دارد که مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی را رفع نمی‌کند، بلکه گره تحریم‌ها را نیز کورتر خواهد کرد. برخی از ائمه‌جمعه سراسر کشور هم به‌صورت کلی موضعی منفی نسبت به مذاکرات اتخاذ کردند. برخی طلاب در قم هم با در دست داشتن پلاکارد‌های با شعار «ای آن‌که مذاکره شعارت، استخر فرح در انتظارت» به‌نوعی مذاکره‌کنندگان را تهدید کردند. حسین‌خان شریعتمداری هم که در روزنامه‌اش در هفته گذشته دوبار خواستار ترور دونالد ترامپ شده بود، اخیراً درخواست نمود که فقط «به‌شرط لغو تحریم» مذاکره شود. روزنامه کیهان نوشت؛ "بررسی روندهای منتهی به مذاکرات در عمان، افق روشنی را برای توافق با ترامپ متصور نمی‌کند". جالب آن‌که انگار مذاکرات لرزه بر اندام کیهان و نتانیاهو انداخته است این در حالی است که رئیس‌جمهور تلاش‌های دولت درزمینه‌ی تقویت معیشت مردم و رفع ناترازی انرژی را به‌عنوان دو دستور کار اولویت‌دار دولت عنوان کرد و گفت: دولت هرگز حرکت و تلاش خود را به گفتگو و مذاکرات گره نزده اما معتقد است؛ با رسیدن به صلح و آرامش دستاورد بسیاری خواهیم داشت.

در اولین هشت‌روز هفته در سال مار که  نماد قدرت، تولد و تغییر و دانش است، در این مملکت گل‌وبلبلمان، در حالی‌که خلق‌ا… زندگی‌شان را به تصمیم‌گیری‌های شنبه‌های سرنوشت‌ساز گره‌ زده‌اند، اتفاقات ریز و درشت دیگری افتاد، از تجمع اعتراضی بعضی‌ها به انجام مذاکرات و تهدید دوباره مذاکره‌کنندگان به استخر فرح، تا اخبار مربوط به کسری آب سدها  و نوسانات نرخ ارز و طلا که به‌قدر مجال این ستون بدان‌ها می‌پردازیم؛

 امیدها برای گشایش‌های اقتصادی

در این هشت‌روز هفته اگرچه دو دور مذاکرات غیرمستقیم تیم دیپلماسی ایران با آمریکا انجام شد و  دور سوم هم قرار است ششم اردیبهشت‌ماه انجام شود. با سیگنال فوری شنبه‌‌های سرنوشت‌ساز به اقتصاد ایران مواجه شدیم به‌طوری‌که در طول ۸ روز فاصله برگزاری دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط عمان و دومین مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا در سفارت عمان در رم، قیمت طلا ۱۷.۱ درصد، سکه ۲۰.۵ درصد و دلار ۲۱.۲ درصد ریزش پیدا کرد. در حالی‌که قاطبه مردم به نتیجه این مذاکرات برای ایجاد گشایش‌های اقتصادی امید بسته‌اند، طیف تندرو کماکان بر مخالفت خود اصرار می‌ورزند. جالب این‌که صداوسیما میلی هم با موضع مخالفت در یک برنامه  این سیگنال را دارد که مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی را رفع نمی‌کند، بلکه گره تحریم‌ها را نیز کورتر خواهد کرد. برخی از ائمه‌جمعه سراسر کشور هم به‌صورت کلی موضعی منفی نسبت به مذاکرات اتخاذ کردند. برخی طلاب در قم هم با در دست داشتن پلاکارد‌های با شعار «ای آن‌که مذاکره شعارت، استخر فرح در انتظارت» به‌نوعی مذاکره‌کنندگان را تهدید کردند. حسین‌خان شریعتمداری هم که در روزنامه‌اش در هفته گذشته دوبار خواستار ترور دونالد ترامپ شده بود، اخیراً درخواست نمود که فقط «به‌شرط لغو تحریم» مذاکره شود. روزنامه کیهان نوشت؛ “بررسی روندهای منتهی به مذاکرات در عمان، افق روشنی را برای توافق با ترامپ متصور نمی‌کند”. جالب آن‌که انگار مذاکرات لرزه بر اندام کیهان و نتانیاهو انداخته است این در حالی است که رئیس‌جمهور تلاش‌های دولت درزمینه‌ی تقویت معیشت مردم و رفع ناترازی انرژی را به‌عنوان دو دستور کار اولویت‌دار دولت عنوان کرد و گفت: دولت هرگز حرکت و تلاش خود را به گفتگو و مذاکرات گره نزده اما معتقد است؛ با رسیدن به صلح و آرامش دستاورد بسیاری خواهیم داشت.

در این اوضاع‌واحوال که وزیر دفاع عربستان‌سعودی و برادر ۳۷ ساله ولیعهد این کشور به تهران آمد؛ حامل پیامی از سوی پادشاه عربستان مبنی بر بی‌طرفی ریاض در نزاع احتمالی میان ایران و آمریکا بود البته این سفر با توجه به این‌که نخستین سفر یک وزیر دفاع عربستان‌سعودی به ایران بعد از انقلاب ۱۳۵۷ و پس از سال‌ها دشمنی، قطع مکرر روابط و فرازوفرودهای بسیار به‌عنوان نشانه‌ای از بهبود روابط میان تهران و ریاض مهم بود.

 ماجرای محدودیت‌های رفع فیلترینگ

در این گیرودار که اوضاع منابع آبی کشور وخیم است و در سال آبی جاری تا ۲۵ فروردین ورودی آب سد‌ها با کاهش ۳۵ درصدی مواجه بوده و با خرابی اوضاع روابط خارجی‌مان به گفته کارشناسان، حتی چینی‌ها و روس‌ها نیز حاضر به سرمایه‌گذاری در کشورمان نیستند، مسئله رفع فیلترینگ هم به کلافی سردرگم شبیه شده هرچند با مخالفت‌های صریح مسعود پزشکیان با فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی و شباهت دادن آن به قفس در ایام انتخابات ریاست‌جمهوری، برخی توقعات از رئیس دولت چهاردهم این بود که او پس از رسیدن به کرسی قوه مجریه با زدن یک دکمه بتواند به مسدودسازی‌ها پایان دهد. اما انگار پیش بردن مسیر رفع فیلترینگ در جلسات شورای عالی فضای مجازی و مشخص نبودن سرنوشت گام دوم رفع محدودیت‌ها، نشان می‌دهد اختیارات پزشکیان در این شورا به حد کافی نیست البته صاحب‌نظران در این حوزه ادعا دارند رفع فیلتر واتساپ و گوگل پلی هم صرفاً یک حرکت نمادین و نتیجه‌ی چانه‌زنی برای عبور از فشار اجتماعی بوده وگرنه دولت در حال حاضر هیچ عزم و اراده‌ای برای رفع فیلترینگ ندارد. اگرچه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حاشیه جلسه هیئت دولت گفت: “همان‌طور که رئیس‌جمهور و دولت، قبل‌تر در بحث دسترسی به سکوهای بین‌المللی وعده داده بود امسال گام‌های دیگری برداشته می‌شود.” در این میان ماجرای سفر یکی از معاونان رئیس‌جمهور به قطب هم دستمایه انتقادهای زیادی به دولت شد اما روش برکناری او توسط پزشکیان مهم‌تر از اصل برکناری بود که حتی رضایتمندی اصولگرایان را هم از این رفتار برانگیخت زیرا پزشکیان با صراحت در حکمی به علت برکناری، صحت سفر، تکذیبیه دروغ، ناهم‌سو بودن این مرام با دولت مدعی نهج‌البلاغه و ناهم‌سویی با مردمی که مشکل‌دارند، اشاره کرد و دوست قدیمی خود را از قطار دولت پیاده کرد.

تا هشت‌روز بعدی، خدانگهدار.

لینک کوتاه : https://sedayekhavaran.ir/?p=11476
  • نویسنده : لیلا قرایی
  • منبع : صدای خاوران
پارس وی دی اس

برچسب ها

اخبار پیشنهادی

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.